fredag den 2. marts 2012

Udskæring - Nakkefilet


Nakkesteg eller Nakkefilet er stykket bag hovedet på grisen, lige før svinekammen. Stykket udskæres ofte uden svær, da spæk laget her er det tykkeste på grisen, men den ældre generation har sikkert tit fået flæskesteg af dette stykke med svær. Man kan da også tage sværene af og trimme fedtet ned inden man binder sværene fast igen med kødsnor.
Andre udskæringer er: Nakkefilet (som vi vender tilbage til), forloren mørbrad, Rullesteg, Nakkekoteletter og Plankesteaks. Der findes andre udskæringer som f.eks grillroast.
Bemærk at Nakkekoteletter kan skæres hele vejen på tværs. De vandrette striper er Plankesteaks
Rullesteg og forloren mørbrad er næsten ens. De laves ved man flækker Fileten ud, så man kan fylde dem. Forloren mørbrad fyldes med persille og der skæres typisk 2-3 ud af en filet, hvor i mod Rullestegen er af hele Fileten, typisk fyldt med svesker eller persille, som Mormor servere den. Men man skal ikke være bleg for at lave den med f.eks fennikel, artiskok og grillet peber, steg den 2 timer ved 150 c. tildækket og brun den så af, så den karamelisere.
Udskæring adf Forloren Mørbrad, bemærk at hver anden linie ikke går hele vjen igennem, så kan de foldes ud og rulles.


Rulle steg, her flækkes fileten ud som vist.
Plankesteaks skæres af den midterste del, hvor fibrerne går på tværs, dvs man skære den på langs med fileten. Denne udskæring er en klassisk grill udskæring, som kan være lidt træls hvis skåret forkert. Prøv den på grill således: skiverne skal være ca. 1 1/2 cm. Brun dem hurtigt over kullene og læg dem indirekte og dæk dem nu med et lag kartoffelmos med bacon og chili, grill dem færdige under låg ca. 5-8 min. Server med salat og citron saft.
Selve Nakkefileten er jo altid lækker som braiseret eller langtidsstegt. Brødrene Price introducerede for et par år siden Pulled Pork i forbindelse med deres tribute til konge af R&R. Den dag i dag efter kun 2 år, er der vel ikke en grill ejer der ikke har sin egen opskrift på denne, som hver Italiensk familie har deres tomat sovs opskrift.
Der ud over er ternene man får af nakke Fileten perfekt til gryderetter og cassole.


Jeg synes at som fagmand kan man inddele folk i 2 grupper, dem som sværger til Nakke koteletter o.lign, da de er saftige og med masser af smag. Også er der dem som absolout ikke vil have dem, da de er fede og som hellere vil købe de magere af Svinekammen.

Nå, men håber I blev lidt klogere på denne udskæringer, ellers må i Smide en kommentar eller mail med jeres spørgsmål.

Mvh
Jesper

3 kommentarer:

 1. Hej Jesper,
  Tak for info om beskæring af gris. Jeg skal holde jul for første gang i Canada - hvor man ikke laver eller sælger flæskesteg. Jeg ved ikke hvilket stykke jeg skal bede den lokale slagter skære til mig. Hvor vil du sige en "helt almindelig - god dansk jule flæskesteg skal skæres fra?
  Mange hilsner Helle

  SvarSlet
 2. Hej Helle
  Det lyder spændende.
  Du skal bede om et stykke af mellem kammen, altså det stykke med ribben på, fra de nederste ribben.

  The Center Cut of the Pork back, with Crackling or Skin.

  Men kan du printe billedet, så det det stykke der hedder Mellem kam.

  Husk at gnid det med godt med salt og steg kun stegen til 62C. i centrum og lad den hvile. Så får du en pæn rosa filet, med masser af saft (90% af alle danskere oversteger svinekød, så det bliver tørt. Bakterier sidder på YDERSIDEN af muskler, så derfor er der ikke nogle i midten)

  God fornøjelse med det :-)

  /Jesper

  SvarSlet
 3. Tusinde mange tak

  Rigtig god jul.

  Mange hilsner Helle

  SvarSlet