mandag den 3. september 2012

Nak og Æd - Min jagt Debut

I vinters tog jeg mit jagt tegn. Planen med det var egentlig ikke at jeg skulle bruge det, men mere for at lære mere om vildt som jeg sælger en hel del af på arbejde.
Men nu ville det sig lidt anderledes, så jeg har fået købt mig et S/S 12/70 Haglgevær af naboen og trænet i sommer på Lerduerne.

Jeg har en del kollegaer som er aktive jægere og vi var 3 som aftalte vi skulle på andetræk Lørdag d.1/9 om aftenen og igen søndag morgen på Randersfjord.

Da vi begyndte at snakke om det, blev vi enige om at det da skulle være Nak og Æd tema.
Grunden er at vi som sagt alle er jægere (Er jeg jo nu i skrivende stund, da jeg har været på jagt), samt vi har en stor passion for mad og råvarer, desuden er 2 af os uddannet slagtere og den sidste er kok.
Basecamp 
Vi pakkede tingene med diverse jæger gadgets og tøj, sovepose og kogegrej... Vi havde også nogle råvarer med hjemme fra, da kokkens tur ikke kan lide vildt :-) Så der var Fettucini, perlehønebryst, asparges, æbler, gulerødder, Dobbelt Creme, Farvorit sauce, Øl, Vin og portvin med, samt lidt andet.
 
Mikkel på vej på jagt
Ved ankomst slog vi basecampen op og drak en øl. Så var det tid til at rigge grejet til og gøre de 2 pramme klar til afgang. Vi måtte stage os ud gennem den lille kanal som prammene lå i, med ca. 20-30 cm. vand og tæt pakket med siv, men da vi kom ud gik det smertefrit (især fordi jeg ikke skulle stage). Området vi var i var en inderfjord i selve Randersfjord, så der var mellem 20 og 100 cm. vand. Vi skulle ca. 300 m. ind mod Randers, hvor vi lagde os i sivene og camuflerede prammene. Så var det bare at vente.

Ak og ve, vejret var for godt og vi så næsten ingen ænder, men jeg fik en fantastisk oplevelse med mit første dyr.
Cirka 30 min. før solnedgang kommer der pludselig en flok Viber flyvende i flok bagfra os og ud over fjorden, næste øjeblik kommer der en Rød Glente henover os fra siden og står stille ca. 2 m. fra os og 4 m. oppe, den stod der ca. 10 sek.
Mit første dyr, en dobbelt Bekkasin
inden den slog ud over fjorden. Lige med det
samme kommer der 10 Dobbelt Bekkasiner flyvende bagfra og henover os. De kommer fantastisk hurtigt og flyver zigzag, så vi har ikke mulighed for skud. De flyver en 200 meter ud og vender og kommer lige mod os. Så var det i klar stilling, 30 m. før os slår de mod venstre og kommer ind i 45 grader mod os, vi rejser os op og min makker skyder 2 gange og jeg 1 gang. Vi fik desværre kun en Bekkasin, men den ramte jeg lige i hovedet med et hagl og den var død med det samme.


Bekkasin Bryst
Resten af turen så vi ikke mere og vi var i land omkring kl.22 og klar til madlavningen.
Da vi kun havde en Bekkasin var der jo ikke nok, eftersom bryst kødet kun er på størrelse med det yderste af en tommeltot. Men vi skulle jo smage det. Kødets struktur før tilberedning mindede lidt om svinelever men med konsistens som kalvelever. Vi grillede det på et par spyd lavet af Siv.
Smagen var fantastisk, Mørt og saftigt, semi vildt smag. Jeg må sige af Fasan, Krik og Gråand er det helt klart det mest velsmagende og møreste jeg har fået.


Selve aftens maden stod på Perlehønebryst og grillet tomater med Fettucini med sauce af Æbler, masser af asparges og gulerødder. Dobbeltcreme Piskefløde, Portvin og en spsk. Jensens Farvorit sauce som smagsgiver.
Sauce Basis, der er røg i køkkenet. Kogeblus, bål og grill i gang.
Det hele serveret med udsigten til en oplyst Randers by med hospitalet tronene over Kronjyllands Hovedstad og mejetærskere i det fjerne som skulle have høsten i hus på trods af mørket.

Vi fik os 3 timers søvn inden vi stævnede ud kl. 4 for at være klar på morgen trækket. Vi så meget få ænder og dem vi så kom højt, da                 vejret igen var for godt. Vi fik dog en enkelt pibeand, så helt forgæves var det ikke.


Køkkenet i naturen
Men en ting er sikkert, der er dannet bund for en tradition hvor mænd kan være mænd og man kan fortælle løgnhistorier og bøvse som man vil.
Aftensmad i naturen

1 kommentar:

  1. Fedt - så kommer man ikke tættere på at være viking :-) det gad jeg godt !!
    /Erland

    SvarSlet